Sokak najbolje oslikava Jeseni kakve jesu, uz pjesmu, kolo, veselje, tradiciju

9. September 2023.

Slavonski sokak ispunio je svoja očekivanja, složni su danas vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i zamjenik Josip Romić koji sada već tradicionalno iz godine u obilaze izlagače, provjere je li sve kako treba, razmjene dojmove, ali i zagrljaje.

“Ima dosta ljudi, za svakoga po nešto se može pronaći jer jedno na drugo naslonjeni su zabavni sadržaji, folklorno-tamburaški dio, tradicijski obrti, ugostiteljska ponuda. Ovo mjesto pokazuje Vinkovačke jeseni onakve kakve jesu, pjesma, veselje, tradicija, možda Sokak najbolje to ocrtava. Gastronomija, naši lovci, sve ono što Slavonija može ponuditi nalazi se ispred nas. I sve one koji do sada nisu imali prilike biti na Slavonskom sokaku pozivam da dođu i dožive ga. Sve dosadašnje recenzije samo su pozitivne i svi koji su ga posjetili prenose o njemu dobar glas. Pozivam sve ovih dana u Vinkovce da uživaju u najljepšem gradu na svijetu”, poručio je s najfrekventnije lokacije u gradu vinkovački gradonačelnik.

Živost nekadašnjih sokaka evocirao je ovaj slavonski na Trgu Vinkovačkih jeseni s preko 50 obrtnika iz svih dijelova Slavonije i šire, a što je najvažnije itekako su zadovoljni ozračjem i interesom kupaca.

Sudionik prekrasnog festivala zvanog Vinkovačke jeseni je i obrt Madžo, kaže vlasnica Marija Madžarević iz Rešetara pokraj Nove Gradiške koja u društvu sa sinom na ulazu u Sokak dočekuje posjetitelje bogatom ponudom rukotvorina.

“Do sada smo radili u Lenijama, sad smo malo došli u Sokak da nas ljudi malo bolje zapaze. Drago nam je da smo ovdje jer sajam je uvijek prekrasan. Može se pristojno raditi, ali je najvažnije raditi na promociji ovoga što traži svog kupca među starijim stanovništvom koje nema mogućnosti naručivati preko interneta i ovo im znači dostupnost prema proizvodu koji ih zanima, a ponuda je tradicijska, uistinu ono što Jeseni jesu.  Ujedno ovo je ne samo nama izlagačima nego posjetiteljima, našim mušterijama i kupcima jedan vid druženja gdje ćemo se sresti, popričati i razglabati o svim ovim starinama koje se trudimo ponuditi im, pa i mladima u modernijim varijantama, baš za svakoga ponešto”, sažima obrtnica Madžarević.

“Iz godine u godinu rastemo. Nismo govorili napamet kako se u Vinkovcima vrijeme mjeri do Vinkovačkih jeseni, i poslije Vinkovačkih jeseni. Održavamo našu tradiciju i sve pozivamo obići Sokak, uživati u ponudi, proveseliti se, ali i uvažavajući gospodarsku komponentu kroz koju naši ugostitelji i obrtnici imaju puno toga za ponuditi. Naime, jasno je kako se ove rukotvorine ne mogu kupiti na svakom mjestu. Od košulja, kožuha…to možete samo na Vinkovačkim jesenima”, kaže zamjenik vinkovačkog gradonačelnika pozivajući sve na Sokak kupiti ono što nema nigdje na svijetu.