Etno revija Hrvatske već 23 godine u službi izrade tradicijske odjeće i frizura

9. rujna 2022.

Kulturni centar Gatalinka za petak 16. i subotu 17. rujna i ovih Jeseni najavljuje program Etno revija Hrvatske i Etno frizure svijeta. Predstavljanje stručnog dijela rezervirano je za petak u 19. 30 sati, u gradskom kazalištu, a prijaviti se mogu svi zainteresirani građani.

Ovo natjecanje održava se od 1998. godine, a cilj je napraviti proizvode odnosno odjevne predmete inspirirane tradicijskom i kulturnom baštinom hrvatskog naroda koji se mogu nuditi kao suvenir.

„Isto tako mogu se napraviti i frizure kao odvojeni dio i kao suvenir te tako staviti stare tehnike i oblike specifičnosti tradicijske baštine Hrvatske u funkciju kroz dvije gospodarske djelatnosti – proizvodnju odjeće i uslugu pravljenja frizura”, ideja je organizatorice eventa Blanke Žakule u okviru popratnog programa 57. Vinkovačkih jeseni.

Natjecanje Etno frizura Hrvatske staro je kao i Etno revija, a obuhvaća dvije kategorije.

„Prva je tradicijska frizura koju smo zadali u trenutku kada smo radili seminar i kada smo je obradili u Kulturnom centru Gatalinka. Svi zainteresirani pozvani su vidjeti kako se ona radi, a ove godine tema je frizura Perćin – kika divojačka iz požeškog kraja. Drugi rad je suvremena frizura odnosno kako će natjecatelji primijeniti tradicijsku frizuru, tehnike i oblike na suvremenu frizuru”, najavljuje Žakula.

Dodaje kako se tehnike izrade tradicijske frizure mogu rabiti i u kreiranju nakita.

Na seminar se mogu prijaviti građani zainteresirani za temu jer puno je folklorista koji se zanimaju za tradicijske frizure. Nekada su ljudi koji su stvarali tradicijske frizure bili bez specifičnih znanja za oblikovanje kose, a stvarali su remek djela.

Vrhunac će biti modna revija na glavnoj pozornici u iduću subotu oko 22 sata.

Natjecanje Etno kreacija održavat će se paralelno u Gradskom kazalištu Joza Ivakić tijekom cijeloga dana. Sudionici i kreatori imaju pet odjevnih predmeta inspiriranih tradicijskom baštinom. Organizatorica se nada kako će Vinkovčani svojim dolaskom podržati takve ljude jer nema puno onih kojima je hrvatska baština inspiracija, poručuje.