Još se ovdi sida glava poštiva

20. September 2024.

Poručili su i organizatori 59. Jeseni pozvavši doajene Milku Vidu i Zvonimira Petričevića da vode svečano otvorenje prigodno uz temu „Ruke šokačkih uspomena”

Milka Vida i Zvonimir Petričević voditeljski su par koji je u Vinkovačke jeseni najupečatljivije utkao jedinstveni autohtoni ton Šokadije koja im je u srcu i ostavio svoj neizbrisiv trag kada je riječ o ulozi voditelja vrlo važnoj za svaku priredbu.

Punih 35 godina vodili su različite priredbe Jeseni i postali, kako će mnogi reći, svojevrsni brend manifestacije, a ove godine, 9 godina otkako su se povukli vraćaju se te će prvi put voditi i svečano otvorenje.

Naime, uz veliko uvažavanje svega onoga što su kao voditelji dali Jesenima, a kako su i sami baka i djed, u prigodi ovogodišnjih Jeseni posvećenih bakama i djedovima pod motom “Ruke šokačkih uspomena”, organizatori su ih pozvali da ponovno kao voditelji izađu na pozornicu Jeseni. I to onu glavnu u prigodi svečanog otvorenja 59. Jeseni kako bi upravo oni gledatelje uveli u tu veliku glazbeno scensku priredbu te ju i zaključili uz poziv svima da uživaju u središnjim priredbama Jeseni.

Stvarno smo bili iznenađeni, ali prije svega počašćeni pozivom da kao voditelji sudjelujemo na svečanom otvorenju 59. Vinkovačkih jeseni. Naša je zadaća mala konferansa, najava i odjava. Nije to puno teksta, ali za nas je to prije svega velika čast, a onda i odgovornost, prema organizatorima, prema gledateljima, onima u publici i onima koji će pratiti prijenos na Hrvatskoj televiziji, a prije svega prema svim našim Vinkovčanima“, ističe Zvonimir Petričević.

Doista dugo godina smo bili na pozornicama Vinkovačkih jeseni vodeći razne priredbe. Jeseni su glazba, folklor, radost. Uživali smo u tome, stopili smo se sa svim onim što Jeseni nose kada je u pitanju tradicijska kultura i doista mogu reći da sam sretna, zadovoljna i ponosna što sam tolike godine bila dio svega toga. Počašćena sam i ovim pozivom koji potvrđuje one poznate stihove „Još se ovdi sida glava poštiva” kako naše „Dike” pjevaju”, ističe Milka Vida.

Voditi priredbe na Jesenima bila je velika čast, ali i odgovornost, a kroz 35 godina stvorene su brojne uspomene, a bilo je i zgoda i nezgoda.

Sjećam se, tamo 80-ih godina, vodili smo mimohod s prozora Gimnazije. Morali smo paziti oboje da ne bi najavili jednu grupu, a da ide druga jer je puhao vjetar i okretao zastave društava, a ako „profulamo”, gotovo je, dalje sve ide kontra. Sjećam se da smo se tu jako borili oboje i jedno drugom pomagali prateći zastave dok onaj drugi čita. I nismo pogriješili“, spominje se Zvonimir Petričević.

Milka Vida posebno ističe 1995. godinu kada je predsjednik Franjo Tuđman prvi put došao na manifestaciju.

Još je bio rat i to jutro kada je trebao početi mimohod još su bile izvjesne prijetnje da bi grad mogao biti napadnut. Dogovor je ipak postignut, a svi mi koji smo sudjelovali u programu odradili smo to časno i dostojanstveno. Gradom se orila pjesma „Inati se Slavonijo”, koju je Kićo toliko nadahnuto otpjevao i mislim da ju nikada više tako nije otpjevao. Bilo je to posebno iskustvo“, sjeća se Milka Vida.

Danas, kažu Milka Vida i Zvonimir Petričević, s uzbuđenjem čekaju da ponovno izađu na pozornicu Jeseni, ali treme nema, ne dopuštaju ju godine i godine iskustva u voditeljskom poslu kao i velika ljubav prema Šokadiji i Vinkovačkim jesenima.