Slavonski sokak žila je kucavica Vinkovačkih jeseni

18. September 2024.

Zlatovezi, reklje, šeširi, dobar, slavonski kulen i sve ono što su nekad bake i djedovi radili u svoje vrijeme i što su prenijeli na nas po istoj recepturi, jedan je od najljepših proizvoda i najljepša pozivnica za Vinkovačke jeseni i poklon onima koji dođu u Vinkovce, ponosno je istaknuo zamjenik gradonačelnika Josip Romić obilazeći štandove na Slavonskom sokaku.

„Na pitanje gdje u isto vrijeme možemo plesati kolo uz zvuke tambure, uživati u bogatim slavonskim delicijama, kupovati slavonske suvenire i rukotvorine, odgovor je upravo Slavonski sokak koji je godinama žila kucavica Vinkovačkih jeseni”, rekao je Romić pri obilasku svih izlagača, dijelivši im zahvalnice jer svojim proizvodima na najbolji način promoviraju Vinkovačke jeseni, našu najveću manifestaciju.

„Pozivam sve nama drage goste doći u Vinkovce na 59. Vinkovačke jeseni i obvezno posjetiti naš mali sokak uz rijeku Bosut gdje ih uvijek čekaju vedra lica, dobra zabava i sjajna atmosfera”, poručuje.

Ove godine 32 su štanda, 5 ugostitelja i 8 kućica uglavnom domaće radinosti i poljoprivredna gospodarstva.

Obišli smo domaću radinost Marije Subotić koja svoje proizvode ponosno predstavlja od početka Vinkovačkih jeseni. „Već 45 godina bavim se time i čuvamo tradiciju. Imamo dječje vestice, pelerine, muške i ženske duge jakne i kratke haljine. Tu su i pamučne majice šokca i šokice po kojima nas svi znaju”, ispričala je Marija.

Moram spomenuti i svog supruga koji je sve ovo započeo. Na žalost, on više nije s nama, ali htjela sam sačuvati tu tradiciju i nastaviti ono njegovo”, istaknula je sjetno. Dolazi, kaže, puno stranaca koji žele kupiti tradicijsko ruho, što ju iznimno veseli.

Jelena Antolović, vlasnica je Providence Laba, obrta za proizvodnju prirodne kozmetike, edukaciju i savjetovanje s tim da su se malo proširili na djelatnost. „Pravimo medne mješavine od liofiliziranog voća. Proces liofilizacije je sušenje i smrzavanje, odnosno proizvodi se smrznu na -40 stupnjeva i onda se u takvom smrznutom stanju isušuju. Ako ste ikad jeli crunch pahuljice gdje su sitni komadići voća. Doduše u tragovima, ali to je to liofilizirano voće. Od takvih namirnica dobili smo medne mješavine pa smo dobili jedan fini namaz od maline i od malina, kupina i jagoda”, opisala je dodavši kako je to zdrava zamjena za komercijalni voćni jogurt koji je pun šećera. „Dobijete energiju, a unutra su sačuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi jer u tom voću izvuče se vlaga, ali ostanu sačuvani svi nutrijenti”, kazala je Antolović koja je drugi put na sajmu Vinkovačkih jeseni. Ovo im je premijerno novi proizvod kojeg su izbacili za Vinkovačke jeseni, ujedno i prvi sajam s ovim proizvodima. Kozmetika je, navodi, nastala u jesen 2021. ili 2022. godine.

Jedno je sigurno, naši izlagači spremno vas čekaju kako biste izabrali najbolje domaće samo za vas, a gosti ponijeli uspomenu iz Vinkovaca koja će ih uvijek podsjećati na 59. Vinkovačke jeseni.