Na putu do Rumunjske Istru i Šokadiju povezao “tanac” Balun

13. September 2021.

Dio istarskog pučkog plesa Balun snimljenog u Vinkovcima bit će ukadriran u koreografiju čije je nastajanje u tijeku na putu od Umaga do Rumunjske. U avanturi biciklom, folklorom Hrvate u Domovini i inozemstvu spajaju članovi FD Umag.

“U mjestima koja usput posjetimo, odijevamo istarsku narodnu nošnju te s plesačicom iz domaćinskog društva u lokalnoj nošnji plešemo po jedan korak najpoznatijeg istarskog plesa Balun što bilježi kamera kako bi na koncu putovanja svaki korak spojili u jedinstvenu video koreografiju,” pojasnio je voditelj i predsjednik društva Vlatko Možar. Partnerica u Vinkovcima bila je Valentina Iveljić iz KUD-a Šumari s kojom je otplesao istarski „tanac” u parku 56. Vinkovačkih jeseni. Nakon 600 km prijeđenog puta, Možar je biciklističke tajice zamijenio nošnjom uz poruku Folklor connecting people.

Foto: Glas Istre

Inače, s Danijelom Lamošem, krenio je prije desetak dana s umaškog trga. Ciljna destinacija je mjesto Clocotici u kojem žive rumunjski Hrvati, koji kroz svoje folklorno društvo njeguju tradiciju pradomovine. Dovitljivi umaški folkloraši bicikliraju rutom duljom od 1000 kilometara. Planiraju ostvariti susrete s 40 folklornih društava iz 5 država Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Slovenije. Na samom cilju će ih dočekati domaćini zajedno s ostatkom članova društva koji će stići neposredno prije, a cijelu avanturu će zaokružiti zajedničkim koncertom. Osim sportskog i kulturnog predznaka, aktualna je i humanitarna priča jer su Umažani u Slavonskome Brodu i Vukovaru donirali financijska i druga sredstva potrebitima, među kojima, Ustanovi za djecu bez roditelja i majci šestero djece. Također, u dva mjesta Možar priređuje promociju knjige “Sjetite se zašto ste počeli.”

Iz samog projekta će nastati petnaestak kraćih video clipova koji će biti stavljeni na njegov Youtube kanal, a sam proces bicikliranja, tradicijskog plesa, humanitarnog rada, zabave i smijeha pratitimo redovito na Instagram i Facebook profilu Vlatko Možar.

Sretno jedinstvenom folklornom projektu od Istre do Rumunjske u koji su upisani i Vinkovci usred 56. Vinkovačkih jeseni.