Star svega 2,5 mjeseca, Fran Ratkić najmlađi je sudionik Svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni

19. September 2023.

Nakon što je prije dvije godine tu titulu nosio njegov brata Borna, maleni Fran Ratkić najmlađi je sudionik ovogodišnjeg Svečanog mimohoda Vinkovačkih jeseni. Sa svega 2,5 mjeseca bio je jedan od dvije tisuće sudionika koji su ponosno prodefilirali vinkovačkim ulicama predstavljajući nemjerljivu hrvatsku baštinu.

Ništa mu nije smetalo. Ni cika okićenih snaša, ni lupkanje šokačkih opanaka, ni pljesak okupljenih koji su se divili našem narodnom blagu. Mirno je tijekom Mimohoda spavao u rukama svoje majke Mateje, članicom Kulturnog centra „Klasje” iz Privlake više od 15 godina.

„Neopisiv je osjećaj bio nositi najmlađeg sudionika ovogodišnjeg Mimohoda, baš kao što je bilo neopisivo i prije dvije godine kada je moj stariji sin bio najmlađi, tada star dva mjeseca. Jako je lijepo bilo čuti okupljene kako oduševljeno govore „vidi bebu!” i slikaju ga jer nije čest slučaj da se tako male bebe oblače u nošnju i njeguju tradiciju kao veliki”, priča nam Matea Ratkić, inače Otočanka udana u Privlaku.

Privlačio je Fran pažnju obučen u narodno ruho, malenu nošnju koju je prije dvije godine na istom mjestu nosio Borna, a koja je posebno za ovu prigodu nastala kao ručni rad njihove bake. Uz Borninu prepoznatljivu plavu dudu, ostat će ova nošnja cjeloživotna uspomena, podsjetnik na njihove prve Vinkovačke jeseni, satkana od istinske ljubavi prema slavonskoj baštini.

„Nadam se i voljela bih kada bi Borna i Fran nastavili mojim stopama, kada bi nastavili njegovati ovu ljubav prema tradiciji i folkloru, bilo kao plesači ili svirači, svejedno je”, zaključuje ponosna mama Matea.