Svečano otvoren Sajam gospodarstva i obrtništva

11. September 2015.

U nazočnosti velikog broja gostiju i izlagača, svečano je otvoren 13. Sajam gospodarstva i obrtništva. Po prvi puta sajam se održava u glavnom šatoru Vinkovačkih jeseni, što je naišlo na odobravanje gospodarstvenika, koji već duži niz godina izlažu na ovom sajmu.

Nazočne je, u ime organizatora sajma, pozdravio pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca, Vedran Čuljak, koji je između ostalog izrazio zadovoljstvo odazivom izlagača s ovog područja, unatoč teškim vremenima u kojima se nalaze gospodarstvenici.

Posjetitelje i uzvanike na svečanom otvaranju pozdravio je i vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić:
„Vinkovačkih jeseni ne bi bilo da nije na početku, 1966. godine, bilo gospodarstvenika Vinkovaca i današnje Vukovarsko-srijemske županije. Oni su tada pomogli u razvoju ove manifestacije. Nakon 50 godina Vinkovačke jeseni su manifestacija koja ima izuzetan značaj u svijetu kulture, tradicije i turizma u Hrvatskoj, pa i šire. Vinkovačke jeseni moraju pomoći i u razvoju gospodarstva Vinkovaca i županije, no ne želimo se zadržati samo na Vinkovcima. Želimo da svi iz Hrvatske i šire dođu na Vinkovačke jeseni i pokažu bogatstvo hrvatske tradicijske kulture, ali i da kroz gospodarstvo prikažu svoje proizvode, odnosno u čemu su najbolji. Želimo zajedno to ovdje razviti, povezati se i stvoriti proizvod koji ćemo s radošću izvoziti izvan granica Hrvatske, te tako postati poznati i doživjeti da živimo u zemlji blagostanja, u zemlji u kojoj su ljudi razvili poduzetnički duh i koji su time doprinijeli jednom bogatijem životu.“

borilovic

Okupljenima se obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je izrazio svoje nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom gospodarstvu, posebice u Slavoniji i Baranji:
„Želimo decentralizaciju u donošenju odluka o strategiji razvoja u ovom dijelu Hrvatske. Mi želimo odlučivati kako ćemo i na koji način razvijati ovu regiju. Ipak, ono čime se ja ponosim je razvoj ljudskog potencijala. Imamo ljude koji znaju pripremati europske projekte i to smo dokazali. Želimo uz pomoć europskih fondova ojačati proizvođače, obrtnike i poduzetnike, posebice u poljoprivredi i drvnoj industriji. Naša vizija je da znanjem i iskustvom proizvođača, te uz pomoć razvojnih agencija stvorimo centre za razvoj. Želimo razviti i kontinentalni turizam, a ova manifestacija je veliki doprinos tome.“

Na kraju je na pozornicu izašao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, ujedno i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, koji je prigodnim riječima otvorio 13. izdanje Sajma gospodarstva i obrtništva:
„Kao izaslaniku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i kao vašem sugrađaninu, zadovoljstvo mi je biti na otvaranju ovom sajma. U vukovarsko-srijemskoj županiji ima dovoljno oranica i starih hrastovih šuma, a ne smijemo zaboraviti ni znanje ljudi, koji bi u svakoj europskoj uređenoj državi morali jamčiti gospodarski i kulturni razvoj i blagostanje. Ne smijemo se olako odricati mladih obrazovanih ljudi. Ovaj sajam je jedan od gospodarskih manifestacija u Hrvatskoj koji nastoji dostojno predstaviti i gospodarski razvoj i poduzetničke inicijative. Drago mi je istaknuti kako je ovaj sajam  organiziran s ciljem afirmacije i promocije domaćih kvalitetnih proizvoda, a on će svakako skrenuti pozornost svih građana i sveukupne javnosti na kvalitetu domaćih proizvoda.“

Nakon svečanosti otvaranja uzvanici su obišli štandove Sajma gospodarstva i obrtništva. Ove godine okupila su se 44 izlagača iz Vukovarsko-srijemske županije, pa i šire, koji će se u sljedeća tri dana predstaviti brojnim gostima Vinkovačkih jeseni.

sajam-gospd