Kako su od malog literarnog natječaja nastale velike Vinkovačke dječje jeseni

10. September 2022.

Na ovom mjestu, davne 1965.godine rodila se ideja o Malim jesenima preteči Dječjih vinkovačkih jeseni. Drugu godinu za redom literarni natječaj Male vinkovačke jeseni Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci vratio je “materi njeno dite”, a Uni Bebek iz Koprivnice i Magdaleni Blagec iz Donje Stubice donio pobjedu uz najljepšu nagradu – dvodnevni boravak na Dječjim vinkovačkim jesenima.

 

 

“Čitajući Vinkovačke novosti i Večernjak iz tog doba shvatila sam da je naša knjižnica bila začetnik Dječjih vinkovačkih jeseni. Tada sam predložila našem osnivaču da vratimo taj kulturni sadržaj u sklopu Dječjih vinkovačkih jeseni što je s oduševljenjem prihvaćeno”, istaknula je zadovoljno ravnateljica Vedrana Lugić.

“Voda je bila tema moga rada “Zdenec pun života”. U razgovoru s djedom shvatila sam koliko nam ona znači i stvarni je izvor života, a koliko ju malo cijenimo. Ova nagrada znači da sam istinom dotaknula žiri, a savršeno je što je sve moglo ovih dana završiti u Vinkovcima”, poručila je Una, sada već učenica 7. razreda.

Drugo mjesto kod osnovnih škola dijele Bartol Periša iz Zadra s naslovom “Zadarska sfinga” te Petra Bošnjak iz Slakovaca koja je napisala “Zavičaj, dida i ja”. Treće mjesto pripalo je Janu Vusiću iz Bjelovara i njegovoj priči “Šumska pustolovina s Vedima”.

“Do sada sam bila učenica oroslavske gimnazije, a ovaj rad sam posvetila našim starim vjerovanjima u Lučnjake, nadnaravna bića koje su pričali naši muži. Nisam očekivala nagradu. Pošto sada nemam mentora, pronašla sam link na natječaj, provjerila mogu li konkurirati i poslala svoj tekst. Presretna sam danas ovdje. Vinkovci su mi prekrasni, obožavam jesen, a Vinkovci su obučeni u jesen, svaki izlog svaki kutak”, impresionirana je Magdalena, od ovog ljeta studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U kategoriji učenika srednjih škola drugo mjesto pripalo je Marijani Misir iz Vinkovaca koja je napisala “Zlatokosa Slavonija”, dok su treće mjesto podijelili Dora Kovačević iz Bošnjaka s radom “I sit i fit” te Marta Softić iz Drniša i njezin “Zavičaj”.

Posebno emotivno, s obzirom na temu Zavičaja, tome je pristupila profesorica Višnja Sorčik prisjetivši se s nostalgijom kako je sve začeto na ovom mjestu, onda u društvu poznatog vinkovačkog pjesnika za djecu Nikole Jukića, a danas u stručnom ocjenjivačkom sudu s njegom kćeri prof. Zrinkom Jurić i našom književnicom Julijanom Matanović.

Tema literarnog natječaja bila je Zavičaj, a učenici su mogli prijaviti poeziju te kratku priču ili esej. Pobjednicima je dodjeljena zahvalnica/priznanje Dječjih vinkovačkih jeseni i prigodni pokloni u novčanoj vrijednosti od 500 do 1000 kuna.

Na svečanosti s interpretacijom nagrađenih radova, laureatima je čestitao zamjenik gradonačelnika Josip Romić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić, a program su, glazbenim intermezzom, obogatili učenici Glazbene škole Josipa Runjanina.

“Dojmilo me se danas kako naša djeca opisuju i doživljavaju svoj zavičaj iskreno i iz srca. To je veliko bogatstvo za našu riječ, narječja, čuvanje našeg hrvatskog jezika. Možemo ih nazvati čuvarima našeg identiteta kroz Male vinkovačke jeseni koje je ovim natječajem prije pedesetak godina pokrenula naša knjižnica, a danas su prerasle u veliku manifestaciju Dječje vinkovačke jeseni. Tako čuvamo tradiciju i baštinu, ne samo vinkovačkog kraja nego cijele naše domovine”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.