Više od 450 slovenskih folkloraša na festivalu “Slovenija u Slavoniji”

9. September 2022.

Dio ostavštine svoje države i ove godine u Vinkovcima predstavljaju naši susjedi, Slovenci, koji će danas i sutra boraviti na 57. Vinkovačkim jesenima i manifestaciji “Slovenija u Slavoniji”.

Festival je to, moglo se danas čuti na otvorenju, udružuje članove različitih slovenskih udruga, folklornih, tamburaških i pjevačkih grupa te puhačkih orkestara koji svojim nastupima pokazuju dio slovenske kulture, tradicionalne gastronomije i običaja.

“Dobro došli u Vinkovce, najstarije europski naselje, u grad duge i bogate tradicijske kulture. Hvala vam što ste došli, što ćete svojim nastupom uveličati ovu našu najpoznatiju manifestaciju u ovom dijelu Europe. Ovaj festival odaje počast prijateljstvu dva naroda, nadam se da ćemo u ova dva dana uživati u svom bogatstvu i svim ljepotama kulturne i umjetničke povijesti naše prijateljske Slovenije. Želim vam da u našemu gradu uživate, a svojim domovima ponesete samo najljepše dojmove iz grada na Bosutu”, uvodno je pozdravio zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni zaplesat će i zapjevati 20 kulturno-umjetničkih društava i više od 450 njihovih članova.

“Grad Vinkovci je u našem festivalu prepoznao kvalitetu, atraktivnost, potencijal i mogućnost međusobnog povezivanja te nam izašao u susret u svakoj našoj želji i potrebi. Veliko hvala Vinkovčanima na entuzijazmu i neizmjernom voljom koju imate. Tu smo s vama samo s jednom željom – da se lijepo provedete”, istaknula je koordinatorica projekta Tadeja Rozman.

Kroz slovensku pjesmu i ples, napominju gosti, žele nas provesti diljem njihove zemlje koja je, kao i Hrvatska, važan dio mozaika jedinstvenih vrijednosti Europske unije.

Kod nas se, kažu, osjećaju lijepo i domaće.

Prvoga dana festivala nastupa osam društava, a sutra vas na istome mjestu s početkom u 15:15 sati sati čekaju nastupi 11 skupina.