Bircuz, novo okupljalište zaljubljenika u šokačku kulturu življenja

29. August 2022.

 

Vina, rakije, likeri, voda, prirodni sokovi, iz krušne peći kruha masti i crvene paprike, kobasica, sirevi…I sve to uz dokoličaranje za stolom s kariranim stoljnjacima po uzoru na nekadašnje šokačke gostionice i neizostavno, tamburaška zvučna kulisa uživo, samo je uvod u ponudu Bircuza, novog mjesta okupljanja zaljubljenika u domaću kulturu življenja u nastajanju koje je u Prolazu Crvenog križa danas predstavio Organizacijski odbor 57. Vinkovačkih jeseni.

„Dugo vremena govore nam naši gosti kako žele probati nešto autohtono, mjesto koje će ih na Vinkovačkim jesenima vratiti u prošlost. Nadamo se da će ta želja biti ispunjena ovim prostorom na kojem će zaživjeti okusi djetinjstva, a mladi dobiti priliku upoznati kako je to izgledalo stotinjak godina unazad. Sve to volimo i danas, ali često nemamo priliku konzumirati na jednom mjestu pa vjerujem da ćemo i samom kulisom dočarati tadašnji društveni život koji se odvijao u ugostiteljskom objektu. Možda prve godine i nećemo biti idealni za što se unaprijed ispričavam, ali vjerujem da će ovakva ponuda zaživjeti jer ima puno onih koji žele doživjeti ovakav štimung i prenositi ga na mlađe”, najavio je predsjednik OO 57. Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Ivan Bosančić napomenuvši kako se rujan već osjeća u zraku, a time još koji dan i slijedi završna faza pripremnog djela Vinkovačkih jeseni.

Zahvalio se OPG-ima iz cijele županije koji će svojom ponudom upotpuniti bogatu gastronomsku prošlost Slavonije ujedno promovirajući na jednom mjestu domaću kuhinju baš onakvu kakva je bila nekada, a sve traženija je u današnje vrijeme.

“Organizacijski odbor već unazad nekoliko godina na tragu je ove ideje kako bi ljudima koji dođu u naš grad ponudio autentični sadržaj koji se sve više traži. Napokon smo pred realizacijom. Kada nam gosti stignu na Vinkovačke jeseni, ne dolaze zbog sadržaja koje mogu doživjeti bilo gdje drugdje, nego baš zbog autohtonog izvornog prostora i ambijenta gdje se mogu opustiti baš kao nekada te fino i domaće pojesti i popiti uz tamburu”, najavila je Marija Gerovac, članica Organizacijskog odbora.

„Fala Bogu, birtija ne ide bez tamburaša, ali u Bircuzu će svirati isključivo tamburaška glazba bez razglasa. Naši stari su nekadašnje manje gostionice i krčme rado nazivali bircuzom, a ono što ga razlikuje od drugih, morat će sami doživjeti i osjetiti”, rekao je Stjepan Đurković, također u ime Organizacijskog odbora, nastojeći oživjeti zaboravljena mjesta i običaje života naših starih.

Najljepše od svega truditi se i ponuditi tih dana gostima Vinkovaca sadržaje bogate prošlosti kojima potvrđujemo ono što i danas jesmo i što živimo, dodao je.

Dobitna kombinacija bit će naš Bircuz ovih i svih sljedećih Jeseni jer to je ono što se najviše traži, ističu organizatori.

Bit će ovo i vizualno atraktivno mjesto uz krušnu peć i čardak pokraj puta, na kojem će, vjeruju, nastati brojne foto uspomene tih dana iz prijestolnice Šokadije, koje je na društvenim mrežama dovoljno podijeliti i potpisati heštegom bircuz (#bircuz).

Dodajmo kako domaći Bircuz u nastajanju stvaraju naši lokalni majstori, a svoju tarabu, šank i stolove, u Prolazu Crvenog križa, otvorit će prvog dana desetodnevne manifestacije, 9. rujna u radnom vremenu Slavonskog sokaka i ostalih sadržaja koji će posjetiteljima biti ponuđeni u okviru najstarije izvorne manifestacije tradicijske kulture u ovom dijelu Europe.

Organizator još jednom napominje kako se iz tog razloga od petka, 2. rujna do završetka manifestacije, zatvara i ovaj parkirališni prostor u središtu grada.