Zvuci tambure uz slavonske specijalitete

27. August 2022.

Miris slavonske kuhinje mamit će i na 57. Vinkovačkim jesenima. Langošice i „poderane gaće”, kobasice i čvarci, čobanac i paprikaš samo su dio bogate gastronomske paleteu kojoj ćemo moći uživati od 9. rujna.

Vinkovci uskoro postaju nezaobilazna destinacija za sve one željne hedonističkog užitka, kako onog zabavnog i kulturnog, tako i gastronomskog. Spoj tradicije, domaće kuhinje i dobre zabave zasigurno će biti dobitna kombinacija, a o tome će, uz Vinkovčane, moći posvjedočiti i preko 100 tisuća posjetitelja koliko ih se u gradu očekuje između 9. i 18. rujna. Pripreme za to pošteno su se zahuktale.

Svoja nepca ove godine moći ćete osladiti na devet ugostiteljskih kućica na Slavonskom sokaku i u Dugoj ulici. Uglavnom će to biti palačinke, fritule, tačke i fast food, brza hrana kako bi gosti Vinkovačkih jeseni mogli nesmetano uživati u bogatom sadržaju koji donosi naša najveća manifestacija. Među njima se smjestila i „Etno kujna” štitarskih snaša sa svojim nadaleko poznatim langošicama zbog kojih se u redu čeka i po 20 minuta. Ovako velik interes javnosti ne čudi, budući da takvu prezentaciju slavonskog tradicionalnog „listarića” nećete pronaći nigdje na svijetu. Nakon dvije godine pauze na Slavonski sokak vraća se i restoran. Ovoga puta to će biti Vinkovčanima dobro poznata Bijela lađa.

Ponuda je, kaže vlasnik Petar Papić, prava slavonska – tradicionalan čobanac, šaran u rašljama, piletina, roštilj i hladna prasetina, a u prigodno uređenom restoranu veličine više od 200 kvadrata istovremeno će moći uživati 300 gostiju. „Imam velika očekivanja, da ih nemam ne bih ni ulazio u to. Dvije godine nije ničega bilo, ljudi su se zaželjeli i prognoze su i više nego optimistične”, rekao nam je Papić istaknuvši kako će restoran raditi svih deset dana i to već od 10 ujutro do kasnih večernjih sati.

Neodoljivim mirisima Slavonije pridružit će se i onaj autohtonog domaćeg čobanca za koji se drugu godinu zaredom brinu lovačka društva naše županije. Svih deset dana trajanja manifestacije gostima će dijeliti porcije svojeg specijaliteta kojega će kuhati u pet kotluša kapaciteta 80 litara, a to će zasad činiti 34 LD-a iz Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetimo i kako će se čobanci ocjenjivati, a pobjednici će biti proglašeni 18. rujna. U pauzu kuhanja čobanca „uletjet” će drugi slavonski specijalitet – fiš, za koji se brinu iz županijskog Ribičkog saveza, a koji će se moći kušati 9. i 16. rujna.