Odbrojavamo sitno, obucite špencle, reklje, šešire i nošnje

15. August 2022.

Nešto manje od mjesec dana ostalo je do početka 57. Vinkovačkih jeseni. Sudionici i organizatori bruse i one najsitnije detalje kako bi najveća tradicijska manifestacija ponovno zasjala punim sjajem, kako bi grad na Bosutu mogao svijetu ponosno pokazati kakvom se kulturnom baštinom diči.

A glavna uloga i ove godine pripada kulturno-umjetničkim društvima bez kojih Vinkovačkih jeseni ne bi ni bilo, bez kojih ne bi slavili svoje pjesme i tambure, ne bi uživali u izvornom hrvatskom folkloru i bez kojih ne bi mogli ovako dugo čuvati i njegovati naše narodne običaje i tradiciju. I upravo zato njima je posvećena svaka večer naše najveće manifestacije, od prvoga dana 9. rujna pa sve do posljednjeg 18. rujna. Kao što je to bilo i do sada, sve počinje u petak Županijskom smotrom folklora koju ovoga puta otvara KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca. Osim njih, na Folklorne večeri stižu društva iz gotovo svih gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije, njih nešto manje od 60, a svaku večer zaključit će koreografirani nastupi KUD-ova iz Vinkovaca, Iloka, Županje i Vukovara. Spomenimo i kako će se posljednju večer Županijske smotre folklora, u srijedu 14. rujna, na pozornici na Slavonskom sokaku folklorašima pridružiti i djeca s poteškoćama u razvoju Udruge Zrno iz Vinkovaca.

Vikend 10. i 11. rujna rezerviran je za naše najmlađe čuvare tradicije. Pred nama je tako u subotu Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina na kojoj će nastupiti desetak društava, a u rujnu nas čeka još i Županijska dječja smotra folklora koja je, važno je napomenuti, trebala biti održana početkom lipnja, no odgođena je zbog loših vremenskih uvjeta. Ona će se održavati svaki dan prije Folklornih večeri, od 9. do 14. rujna. U nedjelju 11.9. ulicama našega grada u Mimohodu dječjih folklornih skupina prodefilirat će nešto manje od tri tisuće mališana u narodnim nošnjama, sukladno tradiciji Vinkovačkih jeseni, a predvodit će ih Udruga Zrno, mali konjanici, zaprege, mažoretkinje i limena glazba. Svoje narodno ruho predstavit će tridesetak domaćih društava, 13 gostujućih iz ostatka Hrvatske te dva iz susjednih zemalja, jedan iz Srbije te jedan iz Bosne i Hercegovine.

Među temeljnim priredbama svakako je najvažnija Državna smotra izvornog hrvatskog folklora koja će na daskama pozornice ugostiti najbolje folkloraše iz cijele Hrvatske. Svaka županija Lijepe naše imat će svoga predstavnika, uz hrvatske KUD-ove iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovenije, ukupno njih oko 30. Kao što to obično biva, Državna smotra organizirana je u tri dijela, trajat će dva dana 17. i 18. rujna, a po prvi put će svaki dan biti zastupljene sve plesne zone – Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska. „Vodila se briga da u svakom od tri dijela Državne smotre budu zastupljene sve četiri plesne zone kako bi posjetitelji u potpunosti mogli doživjeti raskoš hrvatske baštine”, kažu nam iz ZAKUD-a, organizatora temeljnih priredbi. Prošlogodišnji pobjednici Folklornih večeri, KUD Tomislav Županja, KUD Filipovčice Komletinci te KUD Mijat Stojanović Babina Greda ove se godine ne natječu, nego će na Državnoj smotri nastupiti kao predstavnici Vukovarsko-srijemske županije.

Naći će se na ovogodišnjoj manifestaciji i društva koja definitivno zaslužuju biti posebno istaknuta. Naime, njihovi članovi nastupili su na dosad svakim Vinkovačkim jesenima, od nastanka manifestacije prije 57 godina. To su: KUD Grančica Đeletovci, KUD Đuro Pandža-Keka Nijemci, KUD Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci te KUD Šokadija Stari Mikanovci.

Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača kao kruna Vinkovačkih jeseni prikazat će u nedjelju 18. rujna bogatstvo hrvatske kulturne baštine sa 70 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i dijaspore.