Tradicijski Slavonski sokak u rujnu opet zauzima srce Šokadije

24. July 2022.

Nikada brže izlagački prostori Slavonskog sokaka nisu bili popunjeni. Već dva dana nakon objave Javnog poziva slobodnog štanda ili kućice nije bilo, a s obzirom i na dosadašnje brojke koje govore o čak 100 tisuća posjetitelja svake godine, izgleda da su naši tradicijski proizvodi sve traženiji.

I na 57. Vinkovačkim jesenima Slavonski sokak bit će prostor života, mjesto na kojemu će se oriti glazba i smijeh, širiti miris svježih langošica, jesti izvorna slavonska jela te kupovati proizvodi nastali iz vrijednih ruku domaćih proizvođača.

Svoju ponudu predstavit će 47 izlagača i pet udruga i to na 16 kućica i 36 štandova koje su, podsjetimo, prije četiri godine izradili učenici i profesori Drvodjelsko-tehničke škole Vinkovci. Osim na Sokaku na Trgu Vinkovačkih jeseni, četiri izlagača predstavit će se i u Dugoj ulici.

S nestrpljenjem čekaju jesen brojni obrtnici jer jedinstvena je to prilika da pokažu domaću autohtonu radinost posjetiteljima iz cijeloga svijeta. Svojim kućama zasigurno će ponijeti lijepu uspomenu iz našega grada, bilo da se radi o komadu tradicijske odjeće, rukotvorini ili pak nečemu čime će razveseliti svoje nepce.

Duh Vinkovačkih jeseni na Sokaku će živjeti kroz narodne nošnje, šokačke haljine, reklje i košulje, zlatovez i šlingu te brojne ručno vezene proizvode. Naći će se tu i nešto od obuće, ali i modnih dodataka, suvenira te predmeta od kože, krzna ili drveta.

Najmlađe će svakako razveseliti igračke ili pak šarene tikvice, dok će stariji moći provjeriti bogatu ponudu rakija, likera i vina, sve redom domaći proizvodi. Domaća će biti i druga ponuda poput ulja, meda i sjemenki.

Ovim središnjim mjestom Vinkovačkih jeseni svakodnevno će se širiti i miris palačinki, fritula, poderanih gaća, tački i langošica kojima će vrijedne snaše i njihovi pomagači dodatno oživjeti slavonsku tradiciju i bogatstvo te pokazati kako znamo njegovati ono što su nas naučile naše mame i bake.

Odjekivat će Slavonskim sokakom i zvuci tamburice i to svaku večer od 18 sati, plesat ćemo Šokačko kolo, pjevati bećarce, kititi tambure i deset dana uživati u Vinkovcima u njihovom najboljem izdanju.

Tomu će pridonijeti i podjela čobanca kojega će pripremati domaća lovačka društva, a nikako ne smijemo zaboraviti i da se na Sokak vraća restoran i tradicionalna slavonska kuhinja. Svima svega, jedva čekamo.