KC “Gatalinka” pripremio bogat program povodom Vinkovačkih jeseni

9. September 2021.

Kulturni centar Gatalinka pripremio je bogat program povodom 56. Vinkovačkih jeseni. 18. rujna, od 14 do 18 sati, u prostorima Centra održat će se Seminar o izradi tradicijskih frizura koji će voditi Blanka Žakula. Sastojat će se od teorijskih i praktičnih predavanja, a sudionici će učiti o tradicijskim frizurama Like i Suska.

Polaznici mogu sudjelovati kao promatrači ili mogu samostalno izrađivati tradicijske frizure, ali u tom slučaju obvezni su ponijeti lutku s dugom ili srednje dugom kosom, dugački umetak od kose ili kudelje, gel, vodu, ukosnice, pamučne trake ili vezice za cipele. Osim toga, ako žele, na seminaru mogu „unajmiti” djevojku iz modne agencije The Code Agency iz Osijeka, a iste modele mogu rezervirati i za natjecanje koje će se održati sutradan. Natjecanje Etno frizura Hrvatske održava se od 1998., a u velikoj je mjeri doprinijelo revitalizaciji tradicijskih frizura, njihovoj popularizaciji i primjeni u suvremenim frizurama.

Od ove godine na natjecanju, osim frizera, mogu sudjelovati i ostali zainteresirani građani. Ono traje dva dana i rade se dva rada na dva različita modela – jedan je tradicijska, a druga suvremena frizura inspirirana tradicijom. Modeli se ne odijevaju u nošnje već u suvremene kreacije inspirirane tradicijskim odjevnim predmetima, koje osigurava natjecatelj.

Osim frizura, svi zainteresirani moći će se okušati i u kreiranju na natjecanju Etno kreacija Hrvatske 2021. Jedan će se kreator moći natjecati s maksimalno deset kreacija inspiriranim isključivo tradicijskim odjevnim predmetima hrvatskoj življa. Njihov rad ocjenjivat će Prosudbena komisija sastavljena od kreatora, etnologa, folklorista i novinara.

Prva nagrada za oba natjecanja iznosi 3.000,00 kuna, drugi će kući odnijeti 2.000,00, dok će trećem pripasti 1.000,00 kuna koji će se uplatiti na žiroračun pobjednika. Radovi će biti prikazani na Etno reviji koja će se održati 19. rujna u 19:30 sati u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” u Vinkovcima, a sve kreacije bit će objavljene u časopisu Etno revija u 2022. godini.