Folklorne večeri okupile 21 KUD iz naše županije

11. September 2020.

U petak službeno započinju 55. Vinkovačke jeseni, najpoznatija smotra folklora koja preko pola stoljeća njeguje izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo. Kulturno-umjetničku baštinu svih krajeva Hrvatske pokazuju nam folkloraši brojnih kulturno umjetničkih društava, a ništa drugačije neće biti ni ovoga rujna. Međutim, zbog epidemiološke situacije, ove godine će bogatstvo tradicije i običaja biti prikazano na jedan drugačiji način.

Od danas Vinkovci žive posebnim ritmom života, ritmom obojanim Vinkovačkim jesenima koje rujan u našem gradu učine uistinu čarobnim. Iako ove godine nećemo moći uživo popratiti sva zbivanja koja nam ova manifestacija donosi, organizatori su pronašli način kako da uživamo u ljepoti narodnog izričaja i običaja. Naime, danas na programu Plave Vinkovačke televizije počinje emitiranje emisije „Jeseni su milo janje moje“ u kojoj će predstavnici Grada i Županije službeno otvoriti Folklorne večeri, odnosno Smotru folklora Vukovarsko-srijemske županije. Emisija traje do 20. rujna, a prvih sedam emisija posvećene su izvornom slavonskom folkloru koje će predstaviti kulturno umjetnička društva naše županije.

Folklorne večeri ovoga rujna dolaze nam u drugačijem ruhu. Nema glavnog šatora Vinkovačkih jeseni na Slavonskom sokaku i velike pozornice na kojoj svake večeri „zagrme“ noge folkloraša, a svoje nastupe većina društava je već odradila ispred kamere Plave Vinkovačke televizije. Ova snimateljska ekipa od 29. kolovoza obišla je 20 gradova i sela Vukovarsko-srijemske županije te do danas snimila nastupe 19 KUD-ova, a preostala su još dva.

Snimanje je započelo u Ceriću s KUD-om Slavko Mađer, a nastavljeno je u Bošnjacima i nastupom KUD-a Branimir. Ekipa je posjetila i Gunju gdje su svoje običaji pokazali članovi društva Graničari, a istoga dana snimljen je nastup KUD-a Đenka u Đurićima. U emisiji će biti i dva vinkovačka KUD-a, Etno Golubica i Tkanica, Županju predstavlja KUU Kristal, a Vukovar HKGD Dunav. Snimateljsku ekipu put je odveo i do Nijemaca i KUD-a Pri DVD Nijemci, a nakon njih snimili su nastup folkloraša društva Grančica iz Đeletovaca. U Otoku je nastupio KUD Josip Lovretić, u Županji Tomislav, a u Petrovcima Joakim Hardi, dok su folkloraši KUD-a Ivan Goran Kovačić pokazali bogatstvo Ivankova. Privlaku će u emisiji predstaviti KC Klasje, Komletince KUD Filipovčice, a Lipovac će se potruditi u najboljem svjetlu predstaviti KUD Šokadija. Kamera je posjetila i Šiškovce gdje je snimila KUD Slavko Janković, dok je u Babinoj gredi nastupio KUD Mijat Stojanović. Snimanje završava danas i društva koja će pokazati svoj nastup su KUD Ljeskovac iz Vinkovačkog Novog Sela i Šokadija iz Starih Mikanovaca.