Svečani mimohod okupio 69 folklornih društava, 30 zaprega i 52 jahača

22. September 2019.

U Vinkovcima je održan Svečani mimohod – najposjećenija i najspektakularnija priredba 54. Vinkovačkih jeseni, koju je i ove godine duž gradskih ulica i trgova pratilo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. 

Sa središnje pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića u nazočnosti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića,  mimohod su pratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Mladen Karlić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mario Banožić, ministar državne imovine, saborski zastupnici te ostali uzvanici kao i građani i gosti grada Vinkovaca.

Mimohod su predvodili: Gradska limena glazba Vinkovci, mažoretkinje Grada Vinkovaca i Općine Nuštar, zastave i grbovi, članovi Povijesno-športske udruge Hrvatskog sokola iz Vinkovaca te Vinkovačkih šokačkih rodova, pobjednici revija: Mladost i ljepota Slavonije, Stari Mikanovci, Zimsko spremanje Antin, Etno frizure Hrvatske, KUD “Tkanica“, Vinkovci u stiliziranim starogradskim nošnjama, Udruga “Bijela golubica” Vukovar u baroknim nošnjama, kao i Prva kanjdžijaška udruga – Kruševica 2010.

Potom je slijedilo 69 folklornih društava pristiglih iz cijele Hrvatske, iz Dalmacije, Istre, Zagorja, Pokuplja, Požeštine, ali i iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Austrije pa čak i Rumunjske, te naravno, najviše njih domaćih KUD-ova koji “dišu” za Vinkovačke jeseni, a koji su svojom raspjevanošću i raskošnom narodnom nošnjom izazivali divljenje i ponos prikazujući tradicijsku baštinu kojom se malo tko može podičiti ovakvim bogatstvom i raznolikosti kao što je to u Vinkovcima, te je u svečanom mimohodu sudjelovalo je oko  3000 sudionika, 30 konjskih zaprega i 52 konjanika.

Najljepšom zapregom na 54. Vinkovačkih jeseni proglašena je ona Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, zatim Vinka Puškarića iz Vinkovaca te Ivana  lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede. 

Na kraju mimohoda građani i gosti su zajedno s folklorašima zaplesali, sada već tradicionalno, najveće šokačko kolo na vinkovačkom stadionu, ali i na središnjem gradskom trgu.

Odmah po završetku svečanog mimohoda pod šatorom Vinkovačkih jeseni, na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, bit će predstavljeno sedam folklornih skupina, a navečer daljnjih 14 KUD-ova čijim će nastupima biti i zatvorene ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora revijalnog je, a ne natjecateljskog karaktera no na njoj pravo nastupa stječu KUD-ovi i folklorne skupine koje su svojim programima pobijedile na županijskim ili regionalnim natjecanjima. Uz njih, na poziv organizatora Vinkovačkih jeseni, na Državnoj smotri nastupaju i KUD-ovi iz dijaspore.