KUD “Slavko Janković” Šiškovci najbolja skupina Folklornih večeri 2018.

12. September 2018.

U šatoru Vinkovačkih jeseni večeras je održana posljednja ovogodišnja Folklorna večer čime je završila Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije u okviru 53. Vinkovačkih jeseni.

Od 7. rujna na pozornici u šatoru Vinkovačkih jeseni predstavilo se 51 društvo. Svi oni za Folklorne večeri pripremali su se tijekom cijele godine, a za nastup odabrano je ono za što se držalo kako će ostaviti najbolji dojam na Prosudbeno povjerenstvo, od spleta kola i pjesama do starih običaja. Vukovarsko-srijemskim KUD-ovima Folklorne večeri su vrhunac rada u jednoj godini i iznimno se trude što bolje i autentičnije predstaviti folklor svoga mjesta, a dodatni motiv je to što najbolje ocijenjeni stječu pravo prezentirati Vukovarsko-srijemsku županiju u idućih godinu dana na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tko će to biti ocijenilo je Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr.sc. Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov, Danijel Šota i Ivan Zlatunić, a na KUD-ovima je bilo da što bolje rekonstruiraju izvornost nošnji, običaje te ples i pjesmu koji su ih pratili. Ocjenjivalo se sve, originalnost nošnje i izvedbe kola, glazbeni i pjevački dio nastupa, kao i opći dojam na sceni. Iako su u nekim slučajevima odlučivale nijanse, odluka o konačnom poretku ipak je donesena.

Kulturno-umjetničko društvo koje je svojim nastupom ostavilo najbolji dojam je “Slavko Janković” Šiškovci.

Poredak preostalih KUD-ova je sljedeći: 2. “Seljačka sloga” Bogdanovci, 3. “Seljačka sloga” Nuštar, 4. “Slavko Mađer” Cerić i “Ogranak seljačke sloge” Drenovci, 5. “Šokadija” Mikanovci, 6. “Ivan Goran Kovačić” Ivankovo, 7. “Seljačka sloga” Strošinci, 8. “Jankovci” Stari Jankovci, 9. “Mijat Stojanović” Babina Greda, 10. “Josip Kozarac” Štitar.