52. Vinkovačke jeseni od 8. do 17. rujna

11. May 2017.

Iako je do početka 52. Vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 8. do 17. rujna, ostalo još  oko pola godine, pripreme za najveću manifestaciju Grada Vinkovaca, pa i šire, već su u punom jeku. Nakon jubilarnog 50. izdanja, kada je napravljen veliki korak naprijed, te prošle godine u kojoj su zaživjela neka nova događanja,  organizatori rade na dodatnom obogaćivanju jedne od najznačajnijih turističkih, gospodarskih, kulturnih, ali i sportskih i zabavnih manifestacija.

 

Programski pomak prema naprijed nije ostao nezamijećen. Povećano zanimanje Vinkovčana i njihovih gostiju, ali i cijele Hrvatske i vjernog iseljeništva, pokazatelj su kako manifestacija ide u dobrom smjeru. I ove godine očekuje se nastup oko 8.000 izvođača i sudionika programa. Njih će, prema procjenama baziranim na dosadašnjoj posjeti, u 10 dana trajanja manifestacije, gledati oko 150.000 posjetitelja.

 

“I ove godine u off programu pripremamo niz iznenađenja kao i u uređenju prostora na kojima se održava manifestacija. U tijeku su pregovori sa izvođačima i priprema programa i vizuala, a svi oni koji neće moći doći u Vinkovce na raspolaganju će biti službene stranice Vinkovačkih jeseni, koje će uskoro biti modernizirane, odnosno redizajnirane i čiju premijeru očekujemo za Uskrs” – najavila je Mirjam Jukić direktorica gradske kreativne agencije Promo Cibalae koja zajedno sa  Zajednicom kulturno umjetničkih djelatnosti “ZAKUD”-om potpisuje organizaciju Vinkovačkih jeseni.

Najtradicionalniji dio Vinkovačkih jeseni, odnosno temeljne manifestacije, svake godine privuku veliki broj gledatelja, ali i izvođača.  Tu su Folklorne večeri, na kojima će ponovno biti prezentirano bogatstvo kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije, zatim Dječje vinkovačke jeseni odnosno dječji mimohod i Međužupanijska smotra folklora dječjih skupina. Svečanost otvorenja manifestacije zakazana je za petak 15. rujna, a posljednji vikend Vinkovačkih jeseni već tradicionalno će obilježiti Državna smotra izvornog hrvatskog folklora i Svečani mimohod, te Najveće kolo sudionika i gledatelja 52. Vinkovačkih jeseni.

 

Povodom velike obljetnice Vinkovačkih jeseni, prije dvije godine, po prvi puta je predstavljen projekt Slavonski sokak koji je zamišljen kao središnje mjesto događanja u programu Vinkovačkih jeseni. Ideja je dobro prihvaćena, kako od strane izlagača, tako i od strane posjetitelja, pa je prošlogodišnji Sokak bio još bogatiji. Tako će biti i ove godine. Tvrtka Promo Cibalae uskoro će objaviti „Poziv za iskazivanje interesa za najam prostora tijekom manifestacije 52. Vinkovačke jeseni“, koji će ne sumnjamo privući i veće zanimanje od prošlogodišnjeg, kada su kućice i štandovi u Slavonskom sokaku „planuli“ već za nekoliko dana.

 

Najveća novina ove godine, a prema najavama, trebao bi biti Grad vina i rakije. Vinkovačke jeseni će se na taj način, a na veselje mnogih, dijelom vratiti popratnim programom i u središte grada, gdje će izrasti još jedan „gradić“. U suradnji s tvrtkom Vinart, koja već ima velikog iskustva u organizaciji sličnih događanja, Vinkovačke jeseni će ugostiti proizvođače vina, ali i rakije.

 

I ove godine svakog će se dana trajanja manifestacije upriličiti po jedan koncert poznatih imena hrvatske estrade. Programska knjižica koncerata bit će vrlo bogata, a već sada organizatori najavljuju nastup Petra Graše, koji će, u petak 8. rujna, otvoriti koncertni program 52. Vinkovačkih jeseni.
Organizatori, kako doznajemo, pripremaju još pokoje iznenađenje za sve posjetitelje, no slobodno možemo reći kako će 52. Vinkovačke jeseni, u odnosu na prošlogodišnje,  barem što se programa tiče, biti još bogatije.