Svečano otvorene 51. Vinkovačke jeseni

28. August 2016.

Bogatim programom na velikoj pozornici u pješačkoj zoni, svečano su otvorene 51. Vinkovačke jeseni. Pozdravljajući goste – izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Tomislava Čuljka, predsjednika Sabora Željka Reinera, ministre Tomislava Panenića, Darija Nakića, Zlatka Hasanbegovića, Nadu Šikić, vjerojatnog mandatara nove vlade i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića, biskupa u miru Marina Srakića, počasnog građanina Vinkovaca Vladimira Šeksa i brojne druge goste, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkih jeseni, Mladen Karlić je rekao da su Vinkovačke jeseni nastale prije 51 godinu zahvaljujući skupini vinkovačkih domoljuba koji su htjeli sačuvati od zaborava bogatu baštinu i običaje hrvatskog čovjeka.
„Već 51 godinu u Vinkovce dolaze brojni čuvari hrvatske tradicijske kulture donoseći svima nama na dar pjesme, zvuke tamburice te raskošne nošnje svoga kraja. Svake godine Grad postaje velika pozornica hrvatskoga folklora želeći pokazati sav sjaj i bogatstvo narodnog stvaralaštva iz svih krajeva Hrvatske. Stoga Vam, dragi gosti, rado pokazujemo s koliko brige i poštovanja njegujemo tradiciju naših predaka. Vinkovačke jeseni  prigoda su da kulturna baština pridonese zbližavanju ljudi, ponosno pokazujući svijetu što imaju, što su im u zalog ostavili njihovi preci da čuvaju i prenose“ – rekao je Mladen Karlić proglašavajući 51. Vinkovačke jeseni otvorenima.
Scenarij svečanosti otvorenja kao i niz godina do sada, napisala je prof Ana Cvenić i naslovila ga „Večer oproštajna“ i donijela priču o momačkoj oproštajnoj večeri, ali nije ovdje riječ o oproštaju mladog čovjeka od svoga mjesta, sela, kuće i Slavonije, kao što se to , nažalost, danas događa, već poglavito od lagodnog, mladenačkog načina života jer sutra se ženi i pred njim je sada novi život, puno ozbiljniji od onog kakvim je do sada živio. Okosnica programa se temelji na stvarnom događaju. Mladić koji je studirao medicinu u Zagrebu, plesao je u velikom folklornom ansamblu i obećao je svojim prijateljima da će ih pozvati na momačku večer kada se bude ženio. Obećanje je ispunio i na pozornici su gledatelji vidjeli cijelu priču o momačkoj večeri kakva je nekada bila uz prigodne zdravice domaćinu, prijateljima i domovini  i uz niz pjesama iz svih krajeva Hrvatske, jer njegovi prijatelji su došli iz raznih krajeva. Bilo je, naravno, najviše slavonskih pjesama, ali i dalmatinskih, zagorskih, prigorskih i bosanskih.
U prvom dijelu nastupa postrojba Športskog društva Sokol iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke iz Đakova, Jagode iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav Dike, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Uz njih, u svečanom programu otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni, sudjelovali su tamburaški sastavi Lole iz Đakova i Caprio iz Vinkovaca te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam Končić, Đani Stipaničev.
„Želja mi je bila povezati tradiciju našeg sela sa sadašnjošću i naglasiti kako treba ostati u Slavoniji. Ovaj mladi liječnik se oprašta od bezbrižnog momačkog života i sutra se ženi, ali ne napušta Slavoniju, ostaje u svome mjestu. To bi trebala biti poruka današnjim mladim liječnicima i drugima koji odlaze i napuštaju svoje domove“ – pojasnila je poruku programa svečanosti otvorenja „Večer oproštajna“, autorica scenarija prof. Ana Cvenić.
Prilikom proglašenja 51. Vinkovačkih jeseni otvorenim, Mladen Karlić je uručio poklon prof. Ani Cvenić koja upravo slavi 80 godina života i 50 godina u Vinkovačkim jesenima.