KUD Seljačka Sloga Gradište pobjednici Županijske smotre folklora 58. Vinkovačkih jeseni

14. rujna 2023.

Pobjednik ovogodišnje Županijske smotre folklora je KUD Seljačka Sloga iz Gradišta. KUD Mijat Stojanović iz Babine Grede promaknut je na drugu poziciju s obzirom na to da je “Branimir” iz Bošnjaka premašio zadanu minutažu, dok su trećeplasirani uvijek sjajni folkloraši iz KUD-a „Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, izvijestio je nakon Okruglog stola Stručni ocjenjivački sud u sastavu mr. Ljubica Gligorević, etnologinja, Vido Bagur, koreograf i glazbeni pedagog i vokalist Marinko Blažinkov.

„Još uvijek sam u šoku. Nismo očekivali premda je ovaj uspjeh rezultat cjelogodišnjeg rada i kruna ovogodišnje 100. obljetnice našeg KUD-a Seljačka sloga koju ćemo proslaviti predstavljanjem Monografije 30. rujna. Izvorna kola i plesove nadahnute gradištanskim folklorom, prikazali smo sinoć tijekom scenskog nastupa”, govori predsjednik Ivan Kolik. Stari glas Muške pjevačke skupine, mješovita pjesma Urodila žuta Gunja, uz samicu otplesano šetano kolo, šokačko kolo, Kalendari i otegnuti bećarac za kraj, bili su dobitna pobjednička kombinacija koju je pripremilo tridesetak članova.

Tijekom šest Folklornih večeri u zadanom vremenu od osam minuta, predstavilo se 37 izvornih skupina, 7 koreografiranih i Udruga za osobe s invaliditetom Zrno, a žiriralo je, svojim okom i uhom budno motrilo troje stručnjaka, svak po svom području djelovanja.

“Zasigurno, nije jednostavno prosuđivali. Već smo razmišljali kako bi bilo neocjenjivati nego samo sugerirati određene stvari koje mislimo da bi bile trebale biti kvalitetnije u narednom razdoblju, a sve ih zasigurno i hvalimo”, ističe jedina dama, visoko cijenjena u stručnim i folkloraškim krugovima.

Ove godine, prevladavala je svečarska tema i ugođaj, a naslonjeno na lajtmotiv svečanosti otvorenja “Dva sjaja dukata”, izvijestila je mr. Gligorević.

Naime, folklorne skupine uživaju slobodu izbora, pojasnila je, ali s obzirom na tolike godine u ocjenjivačkom sudu, spontano se uključuju u temu otvorenja koja postaje i lajtmotiv cijele manifestacije, primjećuje ekspertica za etnologiju. Tako su dominirali svatovski, svečarski ugođaj, priprema miraza za mladu, darivanje djece od rođenja, krštenja do udaje, ali neki KUD-ovi ipak su se predstavili radnim ruhom koje prate i takvi napjevi, primjerice žetvu, prodaju ručnih radova na tržnici ili pranje rublja na Dunavu. Ugodno iznova iznenađuje povezanost mlađe generacije i starijih sudionika, dodaje, gdje god je to moguće ostvariti, kaže. O pjevanju pučkih napjeva i svirci vodi računa Marinko Blažinkov. Čistoća i točnost jednoglasnog, dvoglasnog ili troglasnog pjevanja, izvornost tradicijskih napjeva mjesta koje predstavljaju, elementi su koje prati glazbeni pedagog. O “igranju” u Šokadiji odnosno plesu kod naših nacionalnih manjina brine Vido Bagur, koreograf iz Metkovića, stručnjak angažiran na prostoru cijele Hrvatske, posebice na Međunarodnoj smotri folklora kao svojevrsni izbornik hrvatskih skupina. Izuzetno je važna u njegovu ocjenjivanju izvornost i točnost plesnih koraka i kola autentičnih za mjesto iz kojeg dolaze, a s ciljem eliminiranja unosa iz drugih mjesta, premda je to neizbježno, tumači mr. Gligorević. Ona brine o tradicijskom odijevanju, pridruženim predmetima, dijalektalnom govoru, predstavljanju crtice iz života, tradicijskom češljanju, pokrivalima glave, obući. Izrazito je važna skladnost izvornog ili tradicijskog radnog, svečanog ruha, odnosno svih inačica vidljivih na pozornici, naglašava.

“Ukazujemo da se drže izvornosti i u napjevima odnosno dijalektalnom govoru. To je zadnji trenutak da sačuvamo baštinu za budućnost,” ističe u ime ocjenjivačkog suda.

Dvije su ocjene koje daju – stručna i opći dojam. Vode računa općenito o kvaliteti nastupa odnosno općem scenskom dojmu predstavljanja u što se ubraja i primjereni dolazak odnosno odlazak sa scene, omjer muških i ženskih plesača, svemu što mogu primijetiti u zadanoj minutaži koje se većina KUD-ova držala. Više od jedne minute premašila su dva KUD-a, no to jedino ne mogu tolerirati kako bi svi bili tretirani po jednakim kriterijima.

“Kao etnologinja, imam dosta desetki i petica u stručnom smislu, inače najveća ocjena u općem dojmu. Možda je meni nekako najlakše za razliku od kolega Marinka i Vida, jer ovdje je osvještenost o narodnim nošnjama visoko izgrađena nakon Domovinskoga rata. Postoje osobe po našim mjestima koje iznimno vode računa o tome”, apostrofira etnologinja o nijansama koje na koncu presude.

Pjevanje se sve više popravlja, uočava se na stručnim okruglim stolovima, a slično je i s plesnim koracima pripadajućeg mjesta. Svirka muku muči s nedostatkom svirača pa jedni druge “posuđuju” što Povjerenstvo tolerira s obzirom na okolnosti života. Veseli pojava tradicijskih glazbala pa se u nekoliko primjera čula samica i gajde čemu treba težiti što više na Županijskoj smotri folklora, sugerira.

Svima u razini najuspješnijih skupina iznimno znači dolazak na Vinkovačke jeseni, najvažniji nastup u kalendarskoj godini. Nagrada je mogućnost sudjelovanja u sljedećoj svečanosti otvorenja, odlazak na druge prestižne folklorne manifestacije kao predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, ali i dokumentiranje uspjeha za povijest KUD-a. Sigurno kako im je to i određeni poticaj. Važno je ispravno usmjeravati i educirati mlade koji se podučavaju baštini koji nisu to živjeli, kao ni njihovi roditelji, tek moguće djedovi i bake, a zato su najkompetentnije starije osobe, napominje.

“Nama kao ocjenjivačkom sudu izrazito je važno motivirati predstavnike koji s nama dolaze razgovarati, ali pri tome poslušati i prenijeti folklorašima sugestije koliko je važno u današnje vrijeme voditi računa o našoj baštinskoj kulturi u svim segmentima po kojima smo specifični u cijelome svijetu”, zaključuje naša, nadaleko priznata.  etnologinja Ljubica Gligorević.

Dodajmo na kraju kako svi ljubitelji Jeseni večeras na središnjoj pozornici kraj parka mogu pratiti generalnu probu Svečanosti otvorenja, nakon koje pod šatorom koncert imaju Sinovi ravnice.

Čobanac uz Tamburaški sastav Slavonski sokak na Trgu Vinkovačkih jeseni kuhaju Zrinski iz Vukovara, Jastreb iz Babine Grede, Slavonske lovkinje iz Vinkovaca i Jelen iz Rokovaca i Andrijaševaca.

Od popratnih sadržaja, do 17. rujna, Hrvatsko filatelističko društvo Vinkovci priredilo je u knjižnici 50 vitrina s izlošcima poštanskih maraka na temu ptica, prirode, sporta, državnosti, scouta kao vrijedan izvor znanja.