Bogatstvo tradicije pokazalo 11 kulturno-umjetničkih društava na Folklornim večerima

10. rujna 2023.

Nastup kulturno-umjetničkih društava na Folklornim večerima stalni je podsjetnik na tradiciju. Bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i plesova ponosno je danas pokazalo 11 KUD-ova.

Među tih 11, nastupali su i članovi Kulturnog centra „Igrišće” iz Županje. Voditelj Ivan Zlatunić pojasnio je kako su novosnovano društvo koje folklorno djeluje dvije godine. Iako mladi, već sad imaju brojne nastupe iza sebe. Ovo im je drugi nastup na Vinkovačkim jesenima, a predstavili su se s plesovima Bosanske Posavine. „Koreografirano smo društvo i želimo prikazati običaje šokaca s one strane Save. Trenutno je ovdje veliki ansambl od 28 članova, ali nismo potpuni jer udruga broji 100 članova. Djelujemo u 5 folklornih sekcija, tako da nas je brojčano puno više nego danas”, istaknuo je.

Za razliku od njih, KUD Šumari na Vinkovačkim jesenima nastupa otkako postoje, a sugrađanima i ostalim posjetiteljima predstavili su koreografiju iz Posavine, pojasnio je tajnik Ivan Lion. Kad je riječ o nošnjama, sve su originalne i većina ih je starih. One napravljene u novije vrijeme rađene su po originalnim načinima. Konstantno rade, imali su burno i naporno ljeto, a nastup je, pojašnjava, jedan od rezultata njihovog rada.

Recimo i kako nas sutra očekuju nastupi 8 kulturno-umjetničkih društava koja su vrijedno radila i pripremala se za Folklorne večeri.