Iz večeri u večer i tako posljednje tri godine najveća gužva je na lovačkoj čeki u Sokaku na kojoj se krčkaju kotluše čobanca, a podjeli se preko 600 porcija građanima koji uživaju degustirajući najfiniju domaću čorbu, onu po lovačkom receptu uz meso divljači. A kuhali su lovci Vjerova iz Bošnjaka, Jelena iz Ostrova, Srndaća iz Retkovaca i Vepra iz Strošinaca.
“Velika zahvala našem Lovačkom savezu i njihovu predsjedniku koji najviše povuče u svim ovim danima. Jedna jako lijepa priča u kojoj lovci pokazuju našu gastronomiju, gostoprimstvo, ali svojom prisutnošću ukazuju na zaštitu prirode, sve ono što oni rade. Nisam čuo nikoga tko ga nije pohvalio i htio ponovno kušati”, komentira pri druženju s lovcima vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Naime, ta mistična uloga lovca se na ovaj način razbija pokazujući kako puno više vode brige o prirodi i životinjama. Ovo je način kojim promoviramo domaću kuhinju čija se jela malogdje mogu probati, s izvrsnim ukusom, kuhana za veliki broj ljudi, kaže Bosančić koji je večeras probao retkovački čobanac i par puta ga pohvalio.
Razloga za zadovoljstvo ima i Blaženko Bajić, predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.
“To je naše tradicionalno slavonsko jelo. S 36 udruga ove godine sudjelujemo u organizaciji Vinkovačkih jeseni, devet dana do 16. rujna. Zadovoljni smo, drago nam je da su porcije besplatne, svaka udruga odvaja dio mesa divljači jelenskoga, srnećeg, a na kraju krajeva i nama je cilj da se kao lovci međusobno povežemo, upoznamo i dalje nastavimo suradnju kroz naša lovačka društva”, kaže prvi lovac Vukovarsko-srijemske županije.
Zajedništvo u Lovačkom savezu tako se preslikalo na zajedništvo s građanima i svim gostima Vinkovačkih jeseni koji ne mogu odoljeti mirisu tradicijskog jela, a šampiona među njima saznat ćemo u iduću subotu.