U Vinkovcima za vrijeme 57. Vinkovačkih jeseni noćilo 3 290 turista

27. rujna 2022.

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna na dan kada je 1970. godine usvojen statut Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Diljem svijeta obilježava se dostupnijim turističkim uslugama, razgledima, koncertima i turističkim turama po promotivnim cijenama.

Kada je riječ o turizmu, u našem gradu potkovanom tradicijom i baštinom podneblja Vinkovaca i okolice, opće je poznato kako su upravo Vinkovačke jeseni glavni pokazatelj razvoja i rasta krivulje turizma na našem području.

“Bogato kulturno nasljeđe koje smo uspjeli sačuvati u turbulentnim vremenima kojima je naš kraj svjedočio i danas privlači zaljubljenike u tradiciju, a obogaćivanjem same manifestacije sve više mladih prepoznaje zabavni program kao razlog vrijedan dolaska i boravka u Vinkovcima”, rekla je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednica Grada Vinkovaca Martina Matković, dodavši kako su upravo manifestacije koje nudimo privlačan motiv dolaska u Vinkovce, što pokazuju i statistički podaci.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Vinkovaca, ove je godine, u vrijeme 57. Vinkovačkih jeseni, u Vinkovcima noćilo 3 290 turista, od kojih 1 753 domaćih te 1 537 stranih.

Ove godine, ističe direktorica, bilježi se blagi pad domaćih dolazaka u odnosu na prošlu godinu kada je broj noćenja iznosio 1 877, no u odnosu na domaće, trostruki je porast stranih turista, za razliku od prošlogodišnjih 473.

“Prema zemljama njihova dolaska, vidimo da je povećanje broja stranih turista prvenstveno iz Slovenije, zatim Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i Austrije”, govori direktorica turističkog ureda.

Rujan tako bilježi ukupno 4 753 noćenja za što su najzaslužnije upravo Vinkovačke jeseni.

Što se tiče dolazaka i noćenja u cijeloj godini, Vinkovci (kao i u većini kontinentalnih dijelova Hrvatske) najmanji broj noćenja ima početkom godine kao i u ljetnim mjesecima. Ove godine tako je najmanji broj dolazaka i noćenja zabilježen u siječnju, veljači i srpnju, dok je najveći zabilježen u proljetnim mjesecima (ožujak – lipanj).

“Vjerujemo da ćemo do kraja godine vidjeti pozitivan rast noćenja i dolazaka (kao i prethodnih godina) u rujnu i studenome. Posjetitelje najviše mame događanja na otvorenom, a za to su preduvjet topliji dani, stoga ne čudi da su u navedenim mjesecima puniji smještajni kapaciteti”, pojašnjava Matković, rekavši kako su izuzetak ljetni mjeseci kada, očekivano, traju godišnji odmori i ljudi tradicionalno biraju Jadran kao krajnju destinaciju.

Najavimo kako će Turistička zajednica Grada Vinkovaca u Tjednu cjeloživotnog učenja, a u kojega se uklopio i Svjetski dan turizma, imati besplatnu vođenu šetnju ulicama grada.

Vodič Ivica Šandrk provest će danas u 18 sati sve zainteresirane kroz Povijest Vinkovaca. Mjesto sastanka je most na Bosutu u središtu grada, kod biste dr. Franje Tuđmana.