Završena i posljednja Folklorna večer. Pred tročlanim ocjenjivačkim sudom pune su ruke posla

14. rujna 2022.

Tijekom današnje večeri nastupili su i posljednji akteri na ovogodišnjim Folklornim večerima. Tako je na vinkovačkoj pozornici ove godine nastupilo ukupno 16 KUD-ova u natjecateljskom dijelu, dok će se sveukupni broj popeti na oko 35 sastava. Također, oko 50 dječjih skupina dodatno je uljepšalo ovogodišnje izdanje, ali oni ne ulaze u ocjenjivanje. Što se tiče natjecatelja, pobjednike ćemo doznati tijekom sutrašnjeg dana.

Naš posao niti malo nije jednostavan, on je vrlo zahtjevan. Osim mene, tu su moje drage kolege Marinko Blažinkov, koji prati glazbu i pjevanje, te Nenad Sudar, koji prati igranje, odnosno ples i pjevanje. Pojedine skupine za ovo se pripremaju tijekom cijele godine, ali drugi se pripremaju neposredno pred natjecanje. Vinkovačke jeseni su svakako kruna njihovih nastupa, ali ipak to je jedna velika žrtva”, rekla je Ljubica Gligorević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.

Tako trojka u žiriju ima velike ruke posla prilikom ocjenjivanja pojedinih skupina te je vrlo teško i zahtjevno odrediti pobjednika. Tako se u pjevačkom dijelu ocjenjuje čistoća i točnost jednoglasnog, dvoglasnog i troglasnog pjevanja, ali i usklađenost pjevača i orkestra. Kod plesa je od iznimne važnosti točnost i izvornost koraka i kola, da nema ubačenih koreografskih figura koje nisu prilagođene, jer se ovdje prvenstveno cijene običaji iz prošlosti. Glazba je također vrlo bitan faktor, iz razloga što je vrlo značajno točnost sviranja tradicijskih glazbala te usklađenost tradicijskih glazbala i samih sastava.

Konačno, što se tiče odijevanja, tu je važna skladnost izvornog ili rekonstruiranog tradicijskog ruha, ali treba pripadati istom stilu i vremenu te da je primijenjeno tradicijsko češljanje, nakit, pokrivala glave, obuće u sluganstvu sa samim ruhom. Važna je pravilnost i kvaliteta kod rekonstrukcija. Što se tiče šminkanja, ne treba biti previše šminkanja, točno se zna način na koji se to izvodi”, zaključila je Ljubica Gligorević.